Rabu, 2 Februari 2011

AKTIVITI KRAF MENARIK MINAT MASYARAKAT DAERAH KENINGAU

Berdasarkan kepada sejarah silam, terdapat sebuah kawasan perkampungan yang banyak ditumbuhi dengan kayu manis iaitu sejenis rempah untuk memasak. Dalam bahasa masyarakat tempatan di kawasan tersebut iaitu kaum Murut, mereka memanggilnya sebagai kayu keningau. Ketibaan orang Inggeris di kawasan tersebut menjadikan kulit kayu keningau menjadi salah satu bahan eksport mereka. Secara tidak langsung kawasan pedalaman menjadi pengeluar kulit kayu keningau yang penting pada ketika itu. Akhirnya, kawasan tersebut dipanggil Keningau sehingga mewujudkan sebuah kampung seterusnya membangun menjadi sebuah bandar yang tidak ketinggalan dengan kemajuan dan menjadi pusat pentadbiran di kawasan pedalaman Sabah.

Pada 29 Januari 2011, daerah Keningau bertempat di SMK Bingkor telah dipilih oleh Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mengadakan program merakyatkan ICT di daerah tersebut. Pihak Kraftangan Malaysia cawangan Sabah juga turut serta dalam menjayakan program tersebut. Dengan mengadakan aktiviti Pendidikan Kraf Batik Canting, promosi jualan produk kraf dan pameran produk baru telah berjaya menarik minat masyarakat daerah Keningau untuk berkunjung dan mengikuti aktiviti yang diadakan oleh pihak Kraftangan Malaysia cawangan Sabah. Produk yang dihasilkan menggunakan keladi gajah amat dikagumi dan diberi jolokan produk kraf mesra alam oleh pemimpin-pemimpin daerah tersebut yang sempat melawat ke gerai Kraftangan Malaysia cawangan Sabah.

Gambar-gambar semasa program berlangsung.


Pen. Pegawai Daerah Keningau Encik George H. Kandavu tertarik dengan produk keluaran baru yang dihasilkan dengan menggunakan bahan keladi gajah

Aktiviti jualan produk kraf dan pameran produk kraf

Aktiviti pendidikan kraf Batik Canting yang mendapat tumpuan ramai

1 ulasan:

Dee Deyn berkata...

Salam sejahtera. Saya ingin mengetahui alamat email (atau pautan lain yang saya boleh berhubung) Pusat Kraftangan Negeri Sabah (Keningau). Hal ini penting kerana saya, seorang pelajar calon PMR yang menjalankan kerja kursus Sejarah.